Audyt DDD

Otoczenie zakładu przetwórczego, który zajmuje się produkcją żywności ma znaczenie pod względem jakości tej żywności. Jeżeli już zakład jest zadbany i umiejscowiony w bezpiecznej okolicy, to powstająca w nim żywność także będzie miała dobrą jakość. Jeżeli już jednak zakład znajduje się w miejscu, w którym jest np zagrożenie szkodnikami, to jakość żywności może być zagrożona.

Audyt DDD wytwarza się właśnie po to, ażeby dowiedzieć się, czy w konkretnym miejscu żywności i zdrowiu ludzi nic nie zagraża. Wykonywana jest dokładna ekspertyza, która ma na celu zgodę, że dane miejsce jest bezpieczne i można w nim spokojnie produkować żywność. Jeżeli już na skutek audytu takie potwierdzenie nie będzie miało miejsca, to firma musi zastosować działania, które polepszą jej środowisko. Środowis ko w każdym momencie ma ogromne znaczenie, o ile chodzi o bezpieczeństwo produkcji. W środowisku zadbanym, bez żadnych zagrożeń produkcja przebiega bardzo szybko i z ogromnym skutkiem. Jeśli środowisko jest w jakiś sposób zagrożone, to produkty powstające w procesie produkcji mogą nie spełniać standardów. Sprawozdanie DDD informuje, jak naprawdę wygląda środowisko firmy i czy musi ona dokonać jakichś przemian, a o ile tak, to w jakim zakresie. Taka wiedza jest bardzo potrzebna, w szczególności, kiedy startuje się z biznesem żywnościowym i pragniemy się dowiedzieć, jakie mamy powodzenie i czy powinniśmy się czegoś obawiać, czy również nie ma takiej potrzeby. Dzięki audytowi będziemy mieć szczegółowy ogląd sytuacji i ewentualnie możemy również jakoś zareagować. Brak wiedzy nie pozwoliłby na reakcję.
Źródło: https://www.biologterenowy.com.pl/raport-biologa-terenowego

Komentarze

Popularne posty